A HOUSE IN AUROVILLE

A house in Auroville

The house occupies 1500sq ft, yet suggests spaciousness. The design refers to the vernacular style of the region. Use of rough plaster, tiles on roof, wooden pillars, exposed bricks and concrete makes the building blend well with background subtly. At the same time, it reinvents and expresses a contemporary attitude in form and appearance, especially interiors.
Architecture happens when you don’t simply view a building as a facade but when it gives an experience of approaching or confronting a building. It happens when an act of entering has some character and not simply a door. The gate opens onto an entrance courtyard with a pebbled path leading with stepping stones. The courtyard is contained by a fence at west, small office space at North, veranda at East with Neem tree in centre. The materials in their natural state convey a feeling of warmth and welcome with toned down scale.
A water pond is strategically placed at the entrance of main house with exposed brick wall. The wall along the pond is porous enough, not just to go in and out but to allow interaction between spaces. This porous wall makes a good fusion of outside and inside spaces. The varied inner spaces consist of common areas like the living, dining and kitchen. The water pond is extended with study corner towards the end with a large window to the backyard. The movement is very specific in feeling from outside to a contained courtyard and later through a transition space with water pond to the main living / seating area.

Project Detail –
Client – Aurovillian
Built up area – 1500 sq. ft. /139.35 sq.m.
Completion – Nov 2009

GOLVEN BEACH RESORT

Golven Beach Resort

A project of its own kind, the imposed challenge here was to design a Beach resort in 5 acres of land right on the beach and 200 mts. from ocean. That meant practically it was a ‘no development’ zone, i.e.

  • No Concrete
  • No Foundation and
  • Extreme care of dune formations

The concept was laid down keeping the above in mind.

 
The entire site was analysed and different materials were suggested to meet the basic requirements of a Resort i.e. Cottages, Kitchen, Restaurant, Reception, Adventure ground for activities, Spa, Swimming pool, and Parking.
Site planning done is such that a central spline laterite pathway runs longitudinally along the site connecting the cottages lined at the back to the beach in the front. Sittings made of laterite are manifested along the pathway like ‘pause points’ after irregular intervals so that a person can just sit and relax.

 
Design is such that the cottages are elevated to a certain height and are made using hard jungle wood. The basic structure is made out of bamboo and the roofing is done using thatch. All of it is done to save from waters indomitable effects.

 
Also to keep the sand intact and not intervene much, laterite retaining contours are designed. Along the site boundaries, pathways and the laterite retaining contours, “TDEF” species i.e. Tropical Dry Evergreen Forest plants and trees are planted to help for the same.

 
The best part of this project is that local skilled labourers were employed and Vernacular Architecture came into play at the forefront, making the project extremely sustainable and very interesting in its design interplay!

LINEAR TUBE HOUSE

Linear Tube House

Located in the French part of Pondicherry, the Project was to create a tall, narrow residence of dimensions 4.3m x 23 m. The main challenge was to have airy, bright, comfortable spaces in a a very narrow space/site..
The major challenge which lay here was because of the narrow site it was difficult for the daylight to penetrate through walls and floors. Also because of the buildings lined on the adjacent sides of the house, no side windows could be provided.

 
So we introduced a courtyard and light wells in different forms to bring in light and ventilation into the house. The wind penetrating in and out from the balconies, courtyards, chimneys makes the entire house cool and comfortable.

GAUTAMS HOUSE

Gautams House

Built in the Tamil part of Pondicherry, Gautams Residence is all about providing the users with proper interaction between each other at different levels of the house. For this, extrusions of volumes have been created consciously in such a way that some blocks are lined one above the other or pushed outwards to create ‘verandahs’. As a result there is an interplay of light and shadow in the house and also visual nexus among the users at different levels. Huge window openings do justice to the design as proper ventilation takes place inside.

PREMGIRI ASHRAM

Premgiri Ashram

A fine example of Sustainable living, Premgiri Ashram (Centre for Peace) envisioned by Dadashri, to make the world a beautiful, peaceful place is located in the foothills of Maharashtra.
The idea was to design such a place where warmth of love engulfed all, authentic and genuine guidance is available for all and everyone lived with each other as one big happy family.
The site being slightly triangular, tapered and contoured allowed the interplay of levels, the swale, acting as green landscaped area.

 
The brick finish façade of the Matris Residence is extremely inviting, people come, relax, interact, contemplate and share ideas. Various louvers and the openings in the wall makes the residence extremely ventilated and well lit. Dadshris residence which is on the end of the road, is again a brick clad rectangular building,

 
The pyramidal shaped, Meditation Centre is such that the suns energy gets concentrated inside it through the sliced glass placed on the top.

GAGANDEEP KANG

Gagandeep Kang

Much recognised as the house in the centre with lush green on all sides, the design concept revolves around a word coined especially for this project, “Cane Architecture”. The aim was to create a comfortable home for the geriatrics where they could feel at ease and move about freely. The highlighting feature “Cane” gives rise to the idea of wall extensions, which are provided as a support to walk around the verandah of the house, act as a seating in the living and also act as a helper along the outer walls so that one can roam about freely. The entire idea of wall extensions has been manifested into the habitat very subtly so that the users feel independent.

 
Designed along a simple grid pattern, the design parti is articulated in such a way that we enter the house via an open verandah with the classic wooden posts standing upright fulfilling the act of protecting the entry from the harsh sun, the indoor garden abutting the living room, a niche with feature pond that connects both bedrooms. Fine plastered walls, mangalore tiles, stone cladding neatly highlighting all the edges of the house, captivate the attention. Features like the box window provide shade and add to the sitting in the house, rafter roof laid on the indoor garden adds to the pergola effect, the precast concrete posts lined let the cool breeze flow in the house.

 
Overall this design blends well with the nature and adds to the charm of a beautiful home.

INDIAN KAFFE EXPRESS

Indian Kaffe Express

There are some spaces where you can just ‘come’, ‘relax’, ‘eat’ and ‘talk’. Indian Kaffe Express is all about this “SPACE”, run by a young dynamic couple who wanted to bring North Indian street food to Pondicherry. A splash of turquoise colour on some of the walls makes the ambience vibrant! Lighting is such that not only does it add to the colour creating patterns and enhances the feel.
The ‘fun’ part of this project was the conversion of an old French building into a café on a street parallel to beach…

RELIC CENTER

Relic center

A fine example of Sustainable living, Premgiri Ashram (Centre for Peace) envisioned by Dadashri, to make the world a beautiful, peaceful place is located in the foothills of Maharashtra.
The idea was to design such a place where warmth of love engulfed all, authentic and genuine guidance is available for all and everyone lived with each other as one big happy family.
The site being slightly triangular, tapered and contoured allowed the interplay of levels, the swale, acting as green landscaped area.

 
The brick finish façade of the Matris Residence is extremely inviting, people come, relax, interact, contemplate and share ideas. Various louvers and the openings in the wall makes the residence extremely ventilated and well lit. Dadshris residence which is on the end of the road, is again a brick clad rectangular building,

 
The pyramidal shaped, Meditation Centre is such that the suns energy gets concentrated inside it through the sliced glass placed on the top.

VERSA DRIVE

Versa Drive

VISHWA NEEDAM

Vishwaneedam

Yet to be executed, the idea is all about exposure, interaction, learning and self-growth amongst people.
An extremely simple cluster plan for the school is worked out. The walls are a combination of Cob Walls and light bamboo mats, keeping the classrooms sunlit and ventilated most of the time. An open area provided in front of the classrooms act as an access and the school children can come, interact and play here. Greenery around the classrooms will act as a buffer and not let the sound pass through. Local materials for roofing and bamboo will be used which throw light on the vernacular aspect of the building.

 
Inscapes will host a workshop where architects, architecture students and common men would learn the basics of building construction and help in building this school. This overall Exercise will give the people participating Hands On Experience, introduce new building techniques, promote self-building skills and low cost techniques. It would also act as a social help to tribal people.

AVMCH

AVMCH

This project of Interior renovation as well as facelift of a Canteen at Pondicherry was done with minimalism concept. The building was partially demolished, some walls removed and new ones added to create openings. Aim was to create such a space, where light and ventilation could flow in easily, people could feel refreshed and relaxed. Following the minimalism path, tables designed deliberately around columns, saves up space.
Stone pebble court created in the centre enhances the character of the canteen, making it a lively place.

APARTMENT IN CHENNAI

Apartment in Chennai

A mix-use development project – It is a combination of a duplex and high budget flats with high class finish. Though it is in the same plot, both the projects have their own definite character. The duplex having red brick cladding on its façade while flats are plastered white.

MEENAKSHI’S HOUSE

Meenakshi’s House

The cane plays an important role in the livelihood of geriatrics by making itself an extension of the users. So the utilitarian aspects of a cane has been manifested physically as an extension of architecture itself.The idea of architectural cane has been manifested into the habitat very subtly so that the geriatric users feel independent.

The design parti has been articulated in such a way that the programs of the residence are wrapped around semi-open spaces which blurs the boundary between inside and outside. These spatial manifestations spawn the notion of objective and subjective contemplation of scenic beauty of the site and which can be achieved by geriatric users without any effort while they are inside the house. These spaces include veranda at the front, indoor garden abutting the living room, veranda at the backyard, and a niche with feature pond that connects both bedrooms.

NARAYANSWAMY

Narayanswami

It is a G+2 house located in the French part of Pondicherry. Designed in such a way that courtyards and openings of the house enhance the character by letting the light seep in. Also the double height car porch makes the narrow parking looks wide. The balcony towards the front of the house also adds to the elevation.